שופט: נזק בחניון שאירע בנסיעה הינו תאונת דרכים | אלמוג-שפירא עו"ד

רוכב אופנוע נפגע בידו במהלך נסיעה בחניון, אך מאגר ביטוח הרכב "הפול" טען שאין מדובר בתאונת דרכים וסירב לפצותו. בית-המשפט דחה את הטענה וקבע כי יש לפצות את הנפגע. עיינו בפסק דין בתיק שנוהל על ידי משרדנו.

חזרה >

תאונת דרכים בחניון

רוכב אופנוע, עלה על אופנועו שחנה בחניית הבניין ופתח בנסיעה לכיוון היציאה מהחניון. מעט לאחר שהחל בנסיעה, הבחין הרוכב בשבב עץ תקוע בשרשרת האופנוע וניסה לשחרר את השבב בעודו רכוב על האופנוע. תוך כדי כך, הוא שחרר בטעות את המצמד, וכך השרשרת החלה להסתובב ואגודלו הימני של הרוכב נתפס בה ונפגע. האם תאונה כזאת נחשבת לתאונת דרכים, שמזכה את הנפגע בפיצוי בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ? פסק-דין שניתן לאחרונה בבית-משפט השלום בתל-אביב, בתיק שטופל על-ידי משרדנו, הכריע בחיוב בשאלה זו.

העיקר שהרכב לא חנה

כתוצאה מפציעתו בתאונה נפגע תפקודו הזמני של הרוכב באורח משמעותי והוא נותר עם נכות רפואית ואסתטית בידו לצמיתות. ואולם, כאשר תבע פיצוי על נזקיו מהמאגר הישראלי לביטוחי רכב ("הפול"), שם רכש בזמנו ביטוח חובה לאופנוע, הוא נתקל בסירוב. תאגיד הביטוח חלק על גרסתו של התובע בשני מישורים: העובדתי והמשפטי.

במישור העובדתי, טען התאגיד כי התובע מסר מספר גרסאות סותרות באשר לנסיבות האירוע ולא הצליח להוכיח שהתאונה אירעה בעודו רכוב על האופנוע, ולא כאשר האופנוע חנה בחניון. במקרה שהאופנוע חנה בחניון, טענה "הפול" כי אין מדובר כלל בתאונת דרכים, והתובע אינו זכאי לפיצוי. במישור המשפטי, טען התאגיד, כי גם אם התובע אכן רכב על האופנוע בעת התרחשות התאונה, עדיין אין מדובר ב"תאונת דרכים" כהגדרתה בחוק, שכן הנפגע עצר ולא הייתה בנסיעה מטרה תחבורתית. בית-המשפט דחה את טענות התאגיד בשני המישורים גם יחד.

בהיבט העובדתי נקבע בפסק-דין, שגרסת התובע הייתה עקבית וסבירה בכל הנוגע לפרטיה העיקריים של התאונה, וגרסה זו אף זכתה לחיזוק בעדות שכנו. לכן יש לקבל את טענת התובע ולקבוע שהתאונה אירעה בעודו רכוב על האופנוע. עוד ציין השופט כי הוא אינו רואה "כל אפשרות ממשית שהתובע יכול היה לבצע את התמרון שתיאר – לחיצת המצמד ביד שמאל מלפנים תוך התעסקות בשרשרת מאחור ביד ימין כשהמנוע פועל – אלא כשהוא עצמו ישוב על גבי האופנוע".

אשר לפרשנות המשפטית של האירועים, קבע השופט, כי במקרה הנדון מדובר בתאונת דרכים לכל דבר. לדבריו, החוק אדיש לשאלה אם האירוע התרחש בתוך חניון או מחוצה לו ואם הרכב שהה ב"חניה" במובן של "חניון". לעומת זאת, יש לבחון אם הרכב "חנה" בעת התאונה או שמא היה במצב נסיעה, כלומר אם היה במהלכה של נסיעה. כל עוד התאונה אירעה בזמן שהרכב היה במהלך נסיעה, מדובר בתאונת דרכים, כהגדרתה על-פי חוק. במקרה הנדון, נאמר בפסק-הדין, "לתובע  קרתה תאונה במיקום של חניון בית משותף, אך בעת שרכבו לא היה במצב חניה, אלא כשהיה בנסיעה מתוך מקום עמידתו המקורי בתוך החניון".

פיצוי על אובדן כושר השתכרות כמלטש יהלומים

התאונה גרמה לשבר פתוח ולפצע היקפי באגודלו הימני של התובע, מלטש יהלומים במקצועו, שמועסק בחברה המשפחתית. רופא מומחה לאורתופדיה, שמונה ע"י בית-המשפט, קבע שבעקבות הפציעה בידו, סבל התובע מנכות זמנית של מאה אחוז, בחודשיים שלאחר התאונה, ובחודשיים שאחר-כך סבל מנכות זמנית של 30%. עוד קבע המומחה, כי לתובע נותרה נכות רפואית בשיעור של 5% בשל ירידה תחושתית באגודל וכן נכות אסתטית בשיעור של 10%.

בנסיבות המקרה, קבע בית-המשפט כי התובע לא הוכיח שכושר השתכרותו נפגע בפועל מאז התאונה, אך בכל-זאת פסק לו פיצויים בסך 50 אלף שקלים בגין פגיעה אפשרית בכושר השתכרותו העתידי. כמו כן, נפסקו לתובע פיצויים בגובה של כ-5,800 שקלים עבור הכאב והסבל שחווה ועבור הוצאות רפואיות וסיוע להם נזקק. על תאגיד הביטוח הוטל לשלם גם את הוצאותיו המשפטיות של התובע.

מאמרים נוספים בנושא

פיצוי בגין התמכרות לקנאביס רפואי
עו"ד רפאל אלמוג,
29.04.2018
לאחר שלא מצא מזור למכאוביו בעזרת טיפול קונבנציונלי, המליצו רופאיו המטפלים של נפגע ...קרא עוד
בניגוד לקביעת המומחה
עו"ד רפאל אלמוג,
09.01.2018
מומחה רפואי קבע 7 אחוזי נכות לנפגעת בתאונת דרכים בשל הגבלה בעמוד השדרה, אך בית ...קרא עוד
נפגעה ממוטות ברזל על רכב חונה, אך תביעתה נדחתה
עו"ד רפאל אלמוג,
28.11.2017
בית המשפט קבע כי היתקלות במוטות ברזל המונחים על גג רכב חונה אינה מהווה עילה לפיצוי ...קרא עוד
מסירת מידע כוזב
עו"ד רפאל אלמוג,
25.03.2018
בני זוג שנפגעו בתאונת דרכים טענו כי ילדיהם שהו ברכב בעת התאונה. בית המשפט מצא שזו ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *