תחום הגנטיקה התפתח בצורה מרשימה למדי בשנים האחרונות, ותוך כך גם הצפייה לאבחון מחלות ומומים הלכה וגדלה. חרף ההתפחות הרפואית, אנו עדים לטעויות חוזרות ונשנות מצד רופאים, יועצים ומכונים, המובילות בסופו של דבר לנזקים קשים. כך, אנו עדים לנשים הרות אשר עוברות בדיקות, המפוענחות באופן שגוי, או אף כאלה שאינם מופנים כלל וכלל לבדיקה, אשר היתה יכולה לשנות את חייהם. לעיתים, מדובר בטעויות אשר גורמות לנזקים קשים ביותר. באחד המקרים נפסק לתובעים פיצוי בסך של כ – 12 מיליון שקלים.
תחום הגנטיקה הרפואית, ובפרט גנטיקה שקשורה להריון, התפתח מאד בשנים האחרונות. עד כדי כך שכמעט כל זוג בישראל פונה למכון מקצועי לייעוץ גנטי על מנת לאבחן פגמים גנטיים בעובר עוד בטרם הלידה. ישנן בדיקות ייעוץ גנטי אשר נערכות להורים (על פי רוב לפי מפתח עדתי), וישנן אשר מבוצעות ישירות לעובר (כמו דיקור מי שפיר, צ'יפ גנטי וכדומה). בהריונות שהינם תוצאה של הפריה חוץ גופית קיימת אפילו אפשרות לבצע לעובר בדיקות גנטיות טרם השרשתו ברחם.
ייעוץ גנטי לא יכול להבטיח תוצאות של 100% אך במרבית המקרים הממצאים בהחלט מעידים על העתיד. כאשר ייעוץ גנטי מבוצע ברשלנות (מסיבות שונות שמיד נפרט), וכתוצאה מכך בני זוג נכנסו להריון או הריון לא הופסק במועד, ייתכן ותקום עילה להגשת תביעה. כלומר, תביעה בגין רשלנות בייעוץ גנטי. למעשה, בפסק דין זייצוב, אחד פסקי הדין המפורסמים והידועים ביותר לגבי רשלנות רפואית בהריון, הנושא המרכזי היה בייעוץ גנטי והולדת ילד הסובל ממחלה גנטית חשוכת מרפא.
כיצד באה לידי ביטוי הרשלנות בתביעות אלה?
היות שייעוץ גנטי איננו מקשה אחת, גם תביעות רשלנות בייעוץ גנטי לא מהוות רשימה סגורה. עם זאת, ניתן בהחלט להגדיר את המקרים הנפוצים שמהווים חשד מבחינת רשלנות רפואית בתחום הייעוץ הגנטי. להלן המרכזיים שבהם:
אי הפניית הורים לקבלת ייעוץ גנטי לפני הכניסה להריון או במהלך ההריון.
ייעוץ גנטי לוקה בחסר או מוטעה.
פענוח לקוי של תוצאות בדיקות גנטיות.
מתן הסבר חסר להורים למרות ממצאים רלבנטיים בבדיקות ייעוץ גנטי.
רשלנות בביצוע הבדיקה (כמו לדוגמה רשלנות בביצוע דיקור מי שפיר).
אי מתן הסבר לממצאים בבדיקות הריון "רגילות" כאשר קיים חשד לתסמונות גנטיות.
גורמים שונים יכולים להיות קשורים בכל הנוגע לטענות אודות רשלנות בייעוץ גנטי ולא מדובר רק על היועצים הגנטיים או המכונים המקצועיים לייעוץ. היות שהריון הוא תהליך שבמסגרתו כמה וכמה רופאים וגורמים עורכים בדיקות להורים והעובר, אי הפניה לייעוץ גנטי יכולה להיווצר גם כאשר רופא שלא מתחום הגנטיקה איננו מפענח נכונה ממצאים "חשודים".
התהליך המשפטי לקבלת הפיצוי
על מנת להביא לכך שתביעת רשלנות בייעוץ גנטי תניב פיצויים יש להוכיח את שלושת הנדבכים של עוולת הרשלנות לפי פקודת הנזיקין. כלומר, רשלנות שגרמה לנזק שניתן להוכיח אותו. במידה שהתובעים מצליחים לעמוד במשימה משולבת זו, ייתכן ובית המשפט יפסוק לטובתם פיצויים משמעותיים. בדומה לכל תביעה בעניין רשלנות בהריון אשר במרכזה ילד הסובל ממומים קשים, סכומי הפיצויים בתביעות בגין רשלנות אלו יכולים להיות גבוהים במיוחד. לעתים אף להגיע לכדי מיליוני שקלים.
דוגמא למקרה מהפסיקה
בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בבאר שבע נפסקו לתובעים פיצויים בסך למעלה מ-12 מיליון שקלים בגין רשלנות באבחון מום גנטי בבדיקות במהלך הריון. במקרה זה, האם ידעה שהיא נושאת בגופה מחלה תורשתית קשה ועל כן ניגשה למומחה בתחום שיוודא כי העובר ברחמה לא סובל ממחלה זו. המומחה הרגיע את ההורים בכך שהיות והמחלה הגנטית הנדירה פוגעת בבנים זכרים, ומכיוון שפרי רחמה של התובעת הוא עוברית-נקבה, אין כל חשש להמשיך בהריון. הילדה נולדה בריאה אך זאת רק לכאורה. בגיל 10 היא אובחנה כסובלת מהמחלה והפכה לנכה קשה. בפסק הדין נקבע כי רשלנות המומחה וקופת חולים כללית הוכחה גם חרף העובדה שהיה מדובר במקרה נדיר ביותר.
שתפו ברשתות חברתיות
מאמרים נוספים בנושא
דוגמאות
עו"ד רן שפירא,
08.01.2017
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בכמות התביעות המוגשות כנגד רופאים ומוסדות ...קרא עוד
דלקת התוספתן
עו"ד רן שפירא,
07.06.2017
התעלמות הצוות הרפואי מתסמינים המעידים על דלקת של התוספתן, אבחון שגוי ומתן טיפול ...קרא עוד
עברה ניתוח להגדלת החזה ונותרה עם נזקים קשים
עו"ד רן שפירא,
20.12.2015
ניתוחי הגדלת חזה, כמו כל הליך כירורגי, טומנים בחובם סיכונים, כמו למשל האפשרות כי ...קרא עוד
שיתוק מוחין
עו"ד רן שפירא,
11.05.2016
שיתוק מוחין עשוי להתרחש בעקבות כשלים בלידה אשר מקורם ברשלנות הצוות המיילד. מיותר ...קרא עוד
תגובות (0)