ריבוי מי שפיר בהריון ורשלנות רפואית - כל המידע | אלמוג-שפירא עו"ד

כאשר נפח מי השפיר ברחם היולדת עולה על התקין, מדובר בסיבוך בהריון המכונה ריבוי מי שפיר. העדר אבחון מוקדם עלול להיות בעל השלכות חמורות על האם והעובר.

עו"ד רן שפירא
חזרה >

ריבוי מי שפיר

ריבוי מי שפיר הינה תופעה בהריון העלולה לגרום לסיבוכים חמורים ליולדת ולעובר. במקביל, התופעה עשויה להעיד על קיומם של סיבוכים בהריון, ובכללם זיהומים שונים ומומים. על כן, קיימת חשיבות רבה באבחון מוקדם ומתן טיפול ראוי במקרים המתאימים.

ריבוי מי שפיר

מי שפיר הם נוזל העוטף את העובר ברחם האם, כאשר החל מהשבוע ה- 16 להריון השתן של העובר הוא המקור העיקרי למי השפיר. במקביל, העובר בולע מי שפיר וכך נשמר איזון וטווח קבוע תקין של נפח מי שפיר. כל תוצאה מתחת לטווח תחשב למיעוט במי שפיר וכל תוצאה מעל הטווח התקין תחשב לריבוי מי שפיר.

בכ 1-2% מההריונות כמות מי השפיר היא מעל התקין. בחלק גדול מהמקרים לריבוי מי שפיר אין כל סיבה ברורה. לעיתים, הסיבה נעוצה בגודלו של העובר (המייצר יותר שתן), סכרת הריונית, מומים שבגללם העובר לא בולע מספיק, זיהום תוך רחמי ועוד. יצוין, כי תופעת ריבוי מי שפיר נפוצה יותר במקרה של הריון עם תאומים.

ברוב הגדול של מקרי ריבוי מי השפיר (70%), כמות היתר של מי השפיר אינה גדולה והם נחשבים מקרים קלים אשר מצריכים מעקב, אך אינם מצריכים טיפול מיוחד. עם זאת, במקרים בהם יתר מי השפיר הוא ברמה בינונית או קשה, יש צורך לעיתים בטיפולים שונים. אחד הטיפולים האפשריים הוא באמצעות דיקור וניקוז של מי השפיר או מתן תרופות להפחתת קצב השתן של העובר. לעיתים, טיפול בסוכרת של האם (במידה וקיימת) יכול להביא לשיפור במצב.

 גילוי מוקדם

כאמור, רוב המקרים של ריבוי מי השפיר נחשבים קלים ואינם מצריכים טיפול מיוחד. עם זאת, הריונות עם ריבוי מי שפיר מוגדרים כהריונות בסיכון ועלולים במקרים מסוימים להביא לסיבוכים חמורים.

כך, ריבוי מי השפיר והלחץ על הרחם יכול להביא לקשיי נשימה אצל האם, צירים מוקדמים, ירידת מים מוקדמת ודימום יתר לאחר הלידה. ריבוי מי שפיר אף מביא לכך שהעובר יכול לנוע בחופשיות גדולה יותר ברחם, ולפיכך קיים סיכון גדול יותר לתנוחה לא נכונה של העובר, צניחה של חבל הטבור במהלך ירידת המים וניתוחים קיסריים עקב עובר גדול במיוחד. כמו כן, ריבוי מי שפיר עשוי להוות אינדיקציה לקיומם של מומים בעובר.

בהמשך לכך, וגם במקרה של ריבוי מי שפיר קל, קיימת חשיבות גדולה לגילוי מוקדם. לרוב, בעת בדיקת אולטרה-סאונד, כחלק מהערכת תקינות ההריון, מבוצעת מדידה של מי השפיר. במידה וקיים ריבוי מי שפיר, היולדת נשלחת למגוון בדיקות נוספות לצורך חיפוש הגורם לריבוי, כגון סקירת מערכות לעובר, אקו לב לעובר ויעוץ גנטי.

רשלנות רפואית בנסיבות של ריבוי מי שפיר

אי אבחון של ריבוי מי שפיר במועד או אי מתן של טיפול מתאים במקרה הצורך עלולים להוות רשלנות רפואית. זאת, שכן, כאמור, ריבוי מי שפיר יכול להוות הן תופעה מסוכנת כשלעצמה והן תופעה שיכולה להעיד על פגמים חמורים בעובר. כמובן שגם מחדל בכל הקשור לטיפול במקרה של ריבוי מי שפיר עשוי להוות רשלנות רפואית.

כך למשל, במקרה אחד, במהלך לידה רגילה של עובר גדול במיוחד (מעל 4 קילו), כתפי התינוק נכלאו מאחורי עצמות האגן של האם והוא נולד עם שיתוק ביד ימין. הוריו של התינוק תבעו את המרכז הרפואי סורוקה בטענה כי ריבוי ניכר של מי שפיר, ממנו סבלה האם ואשר מאפיין עוברים גדולים במיוחד, היה צריך להדליק נורת אזהרה אצל רופאי המרכז כי אכן מדובר בעובר גדול במיוחד (ת"א שלום ב"ש 1128/03). לטענת ההורים, היה על רופאי המרכז לבצע בדיקות מיוחדות נוספות (כגון הערכת משקל של העובד באולטרה-סאונד) ולהתכונן ליילד את התינוק באמצעות ניתוח קיסרי.

בית המשפט קיבל את התביעה בציינו שקיימת חשיבות רבה בנתון הריבוי הניכר של מי השפיר. נקבע, כי אכן במקרה הנדון, הרופא המטפל שלל את האפשרות שמי השפיר המרובים נבעו ממומים גסים או מריבוי עוברים, אולם לא בחן את האפשרות שריבוי מי השפיר נבע מסכרת הריונית, המלווה בעובר גדול במיוחד ואף לא העריך את גודל העובר באמצעות אולטרה-סאונד.

גובה הפיצוי הועמד על 1,185,923 ₪, כמו גם 247,185 ₪ הוצאות.

במקרה אחר היה מדובר בתינוק שנולד עם תסמונת נונאן (הפרעה גנטית שעשויה להתבטא בתווי פנים חריגים והן בסיבוכים פנימיים, כגון מחלות לב, מומי שלד ועוד). ההורים הגישו תביעה כנגד שירותי בריאות כללית בגין מעקב הריון רשלני (ת"א מחוזי חיפה 9384-03-21).

בית המשפט קבע, כי במקרה הנדון הרופאים גילו על קיומה של תופעת ריבוי מי השפיר אצל היולדת, אולם לא טרחו להסביר להורים בדבר ההשלכות האפשריות של הריבוי, כמו גם על תופעות נוספות שהתגלו אצל העובר. בהמשך לכך ההורים סברו, כי הבדיקות תקינות וכי אין טעם לבצע בדיקות נוספות. כך, הצוות הרפואי "הרדים" את ההורים שלא הבינו שהם נדרשים לפנות באופן דחוף לייעוץ גנטי, בין היתר לצורך דיון על הפסקת הריון.

בהמשך לכך בית המשפט קיבל את התביעה. גובה הפיצוי עתיד להיקבע בעתיד.

מומלץ להתייעץ עם עורך דין

אכן, במרבית המקרים ריבוי מי שפיר היא תופעה אשר אינה מסכנת את ההריון. עם זאת, קיימת חשיבות רבה לאבחנה נכונה והמשך מעקב, כאשר אי אבחון או אי מתן טיפול רפואי מתאים עלולים במקרים מסומים להוביל לתוצאות חמורות. אם קיים מקרה של ריבוי מי שפיר עד כדי יצירת נזק לאם או לעובר, מומלץ מאוד לפנות לעורך דין הבקיא בתחום הרשלנות הרפואית. כך, עורך דין המתמחה בתחום הרשלנות הרפואית יוכל לבחון את נסיבות המקרה ולסייע במקרים המתאימים בקבלת פיצויים הולמים, אשר יבטיחו את עתידם של האם והיילוד.

מאמרים נוספים בנושא

כשלים במערכת הרפואה
עו"ד רן שפירא,
22.01.2017
תקלות בציוד טכני, מינון שגוי של תרופות וחוסר מיומנות של הצוות המקצועי: אלה רק חלק ...קרא עוד
אי הצלחת הניתוח אינה עילה לתביעה
עו"ד רן שפירא,
20.01.2016
ניתוחים רבים מסתיימים בסופו של דבר ללא הצלחה. אנו גם תופסים את המונח "הצלחה" שונה ...קרא עוד
רשלנות רפואית ברפואת חירום
עו"ד רן שפירא,
04.02.2016
פעמים רבים ביקור במחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים, מסתיים ללא אבחנה, או אבחנה ...קרא עוד
דלקת קרום המוח
עו"ד רן שפירא,
28.05.2017
דלקת קרום המוח היא מחלה קשה ומסכנת חיים, שמצריכה טיפול רפואי מידי. מקרים של אבחון ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *