רשלנות רפואית בניתוח: כך תדעו אם יש לכם עילת תביעה | עו"ד אלמוג-שפירא

ניתוחים רבים מסתיימים בסופו של דבר ללא הצלחה. אנו גם תופסים את המונח "הצלחה" שונה מכפי שהוא נתפס בעולם הרפואה על ידי הרופאים המנתחים. יחד עם זאת, בחלק לא מבוטל מהמקרים, אי הצלחת הניתוח מקורה במחדל, או בטעות של הצוות הרפואי המזכה בפיצוי, בשל נזקי גוף אשר לא היו אמורים להתרחש. כיצד נדע אם נזק שנגרם בניתוח מזכה בפיצוי?

עו"ד רן שפירא
חזרה >

רשלנות בניתוח

שולחן הניתוחים הוא מקום שרובנו מעדיפים להימנע ממנו, אך לעיתים החיים בכל-זאת מזמנים אותנו לשם. ניתוח הוא הליך רפואי מורכב ורגיש שכרוך בשיתוף פעולה בין מספר אנשי צוות ולעיתים גם בהליכי-משנה כמו הרדמה. כשלים רבים יכולים ליפול בהליך כזה, והתוצאות עלולות להיות קריטיות ואף הרות אסון.

לפני הגשת תביעת רשלנות רפואית בעקבות ניתוח כושל, חשוב להבין באילו מקרים עשויה להיות עילה להגשת תביעה כזאת לבית-המשפט.

הניתוח הצליח, אבל זה לא מספיק

שף שנחתך בכף ידו עבר ניתוח לקיבוע העצם בשורש כף היד באחד מבתי-החולים בארץ. לכאורה, הניתוח עבר בהצלחה, אך רופאי המנותח שכחו לציין בטופס השחרור שלו שנשארו מסמרים בכף היד שנותחה ושצריך להוציאם תוך מספר שבועות. כתוצאה מהמחדל, המסמרים יצרו זיהום ופגיעה עצבית בכף ידו של השף, והוא נותר עם נכות צמיתה ביד המנותחת – יד שמאל – שהיא ידו הדומיננטית. בעקבות תביעת רשלנות רפואית שהגיש, פסק לו בית-המשפט פיצויים בסך 209 אלף ש"ח.

מקרה מצער זה ממחיש, כי עלולים ליפול ליקויים שונים בשלבים שונים של הליך הניתוח הכולל. כמובן, בחירה לא נכונה של שיטת הניתוח, ביצוע הניתוח בצורה לא מיומנת או ע"י רופא בלתי-כשיר, ייחשבו בדרך-כלל כהתרשלות, אך כך גם אבחון שגוי של הבעיה ממנה סובל המטופל או בירור לוקה בחסר לגבי מצבו הרפואי. לעיתים, גם כאשר הניתוח עצמו מבוצע כהלכה, התרשלות של הצוות הרפואי טרם הניתוח או אחריו עלולה לגרום נזק משמעותי ומיותר למנותח.

כך, במקרה נוסף שהגיע לערכאות, נפסקו פיצויים בסך תשעה מיליון ש"ח למטופל בגלל כשלים שנפלו בהליך הבירור הרפואי לפני הניתוח ובהרדמה. המטופל היה ילד בן שלוש שאושפז לצורך ניתוח לתיקון פגם באיבר מינו. הורי הילד סיפרו לצוות המנתח שהילד לוקה בבעיה התפתחותית שמשפיעה על שריריו, אך הצוות לא טרח לקבל מידע מפורט בנושא מבעוד מועד. כך ניתן לילד חומר הרדמה לא מתאים, שהוביל להידרדרות במצבו הרפואי לפני הניתוח ולהחמרת הבעיה ממנה סבל. בסופו של דבר, הניתוח לא בוצע והילד נותר עם פגיעה קוגנטיבית קשה כתוצאה מחומר ההרדמה שקיבל. בפסק-הדין נקבע כי הצוות הרפואי התרשל בכך שלא נתן מספיק את דעתו להיסטוריה הרפואית של הילד.

האם יש חשיבות לסוג הניתוח? 

כיום עולם הרפואה מציע למטופלים סוגים רבים של ניתוחים, שמתבצעים באמצעים מגוונים. כך למשל, ישנם ניתוחים לפרוסקופיים, שמתבצעים באמצעות יצירת חתכים קטנים בבטן המטופל שדרכם מחדירים את כלי הניתוח וגם מצלמה זעירה, וישנם גם ניתוחים פלסטיים, ניתוחים לקיצור קיבה וניתוחים אסתטיים כמו הסרת משקפיים בלייזר.

בכל סוגי הניתוחים הללו מוטלת על הצוות המטפל חובה לפעול במיומנות ובזהירות, וניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בעקבות כל סוג של ניתוח, כל עוד יש עילה לתביעה בנסיבות המקרה. עם זאת, בתי-המשפט בכל-זאת מקנים חשיבות מסוימת לסוג הניתוח ומבחינים בין ניתוחים דחופים והכרחיים לבין ניתוחים אלקטיביים, כלומר ניתוחים שאינם דחופים, שנעשים לבחירת המטופל.

בפסיקה נקבע שכאשר מדובר בניתוחים אלקטיביים וניתוחים אסתטיים, שאינם נעשים תחת לחץ זמן או בתנאי חירום, מוטלת על הרופאים חובה מוגברת למסור למטופלים את מלוא המידע הנוגע לסיכונים הכרוכים בניתוח ולתוצאותיו האפשריות. כמו כן, מוטלת על הרופאים החובה להציג למטופלים את כל האלטרנטיבות הרפואיות העומדות בפניהם, לצד הניתוח, ולקבל את הסכמתם המפורשת של המטופלים לביצוע הניתוח.

הפרת חובת הגילוי המוטלת על רופאים בנסיבות המקרה תיחשב כהתרשלות מצידם, ועל כן עשויה להוות בסיס להגשת תביעה לפיצויים.

איך מוכיחים רשלנות רפואית? 

לא בכל מקרה בו  ניתוח שנכשל או גרם נזק למטופל קיימת עילה להגשת תביעה. תביעה לפיצוי תתקבל, רק אם יוכח שאנשי צוות הרפואי או מי מהם אכן התרשלו במסגרת הניתוח, כלומר לא פעלו באופן סביר במסגרת תפקידם. כמו כן, צריך להוכיח שלמטופל אכן נגרם נזק בעקבות הניתוח ושהנזק נגרם כתוצאה מהתרשלות רופאיו או אנשי צוות אחרים.

בדרך-כלל, כדי להוכיח רשלנות רפואית יש להיעזר בחוות דעת של מומחים רפואיים. מומחים כאלה יוכלו לספק לבית-המשפט הסבר מקצועי בנוגע להליך הניתוח ולהביע עמדה מוסמכת בדבר ההתרשלות של הצוות הרפואי והנזק שנגרם למטופל כתוצאה מכך.

מאמרים נוספים בנושא

עברה ניתוח להגדלת החזה ונותרה עם נזקים קשים
עו"ד רן שפירא,
20.12.2015
ניתוחי הגדלת חזה, כמו כל הליך כירורגי, טומנים בחובם סיכונים, כמו למשל האפשרות כי ...קרא עוד
רשלנות רפואית בטיפול בתסביב אשך
עו"ד רן שפירא,
03.07.2024
תסביב אשך הוא מצב חירום רפואי במסגרתו האשך מסתובב סביב עצמו ומביא לסגירת מעבר הדם ...קרא עוד
לידת ואקום: מה זה, כמה זה נפוץ ומקרים של רשלנות רפואית
עו"ד רן שפירא,
03.07.2024
כ- 5% מהלידות בארץ מבוצעות בעזרת מכשיר ואקום. מדובר ככלל בהליך בטוח, אולם במידה והוא ...קרא עוד
כשלים הנוגעים לבדיקת ביופסיה
עו"ד רן שפירא,
28.08.2017
בבדיקת ביופסיה נלקחת דגימה מרקמה או איבר בגוף, באמצעות מחט או ניתוח, לצורך איתור ...קרא עוד

תגובות (4)

4 thoughts on “אי הצלחת הניתוח אינה עילה לתביעה

  1. עברתי ניתוח להרמת גבות ליפני 3 שנים.
    ליפני בערך 9 חודשים לאחר שעשיתי ניתוח להרמת עפעפיים במקום אחר כחודש לאחר הניתוח נרגשתי נפילה של הגבות. (כשעשיתי את ההרמה צד אחד הצליח צד שני לא, עשיתי תיקון וגם לא הצליח).
    מרגישה חוסר נוחות מרגישה שהם לא נימצאות במקום הנכון . וזה נורא מציק ולא נוח. מאוד מאוכזבת מהניתוח! מה שגם העפעפיים צנחו ביגלל הגבות.
    נבתיחו לי שהניתוח יחזיק לפחות ל 10 שנים ויותר!

    1. רעיה שלום,

      לא כל מקרה בו הניתוח אינו מצליח מהווה עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.
      על מנת שניתן יהא לבחון אפשרות לתביעה, מומלץ לפנות עם מלוא המידע הרלוונטי לעו"ד העוסק בתחום.

  2. עברתי ניתוח אפצס לפני כ5 שנים ולפני כחצי שנה עברתי ניתוח נוסף מכיוון שהאפצס חזר. לאחר כשלושה חודשיים (אחרי אומץ בגלל הקורונה אם לא הייתי מגיע לפני) הגעתי שוב למיון רק שהפעם התברר לי שהאפצס הפך לפיסטולה ושהסיפור הרבה יותר מורכב ממה שדמיינתי
    ממצאים ומהתייעצויות התברר שכבר אחרי הניתוח הראשון הייתה קיימת פיסטולה אך אף רופא לא עדכן אותי לפני הניתוח השני שזה המצב שכמובן היה גורם לי לעצור את הכניסה לחדר הניתוח ולעשות חושבים כמו למשל להשתמש בביטוח הפרטי שלי ולבחור את הרופא שאני רוצה שינתח אם ינתח ולא רופא מהמיון שכמובן ציינו כמה הניתוח פשוט וחבל לדחות בגלל סיכון לזיהום בדם.
    והיום במקום לעבור ניתוח אחד לתיקון הפיסטולה והוצאת האפצס חוץ מהניתוח שעשו לי אני צריך לעבור ניתוח נוסף. הסבל שלי הוא לא קטן אני סובל וממש מפחד לסבול יותר סיכויי ההצלחה של הניתוח נמוכים מאוד והסיכון של סיבוך יותר מפחיד מהסיכוי שהניתוח לא יצליח (אי שליטה בסוגרים) יש לציין שהגעתי יומיים אחרי הניתוח השני עם תלונות על כאבים עזים וביצעו צילום סיטי אחרי מלחמות עם הרופאים שנתנו לי להרגיש כמו חולה משוגע שמבזבז להם את הזמן ומסכן חולים אחרים שלא מקבלים טיפול החליטו לעשות לי בדיקת סיטי שמבחינתם יצאה תקינה ושוב שלחו אותי הביתה אם הרגשה איומה שהכאב שאני סובל כל כך הגיוני ושכנראה אני צריך להתמודד ושהכל יעבור כי הכל בסדר ושוב לא עדכנו אותי בכלום בקשר לפיסטולה אני יודע שיש כאן רשלנות רפואית אבל אני גם יודע שהם יכולים לטעון שבכל מקרה היה צריך לנקז את האפצס ככה שכאילו לא גרמו לנזק בלתי הפיך אבל איך אפשר לדעת שהם לא גרמו לנזק אם הם בכלל לא התייחסו למה שבאמת קיים יש לציין שהיום אני צריך לעבור ניתוח לפיסטולה שעוברת דרך הסוגרים ניתוח מאוד מסוכן שנכון לעכשיו אני לא רואה את עצמי לוקח את הסיכון (חייב לציין שאני יצאתי מהניתוח עם הרגשה שעשו לי פשלה רפואית משמע שהרופא פצע אותי המילים שיצאו לי מהפה אחרי הניתוח זה " אמא משהו לא תקין היה בניתוח " כמובן שאני הולך לבדוק את הכל לעומק רק רוצה לדעת האם במצב הנתון יש כאן רשלנות רפואית).
    תודה והמשך יום מדהים

    1. שלום עמית, קשה מדבריך להסיק מסקנות וצריך לבחון את התיעוד הרפואי המלא ולהבין עוד מספר נתונים. ממליץ לך לפנות לייעוץ אישי לצורך כך. בריאות שלמה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *