ארבע טעויות נפוצות של רשלנות ברפואת שיניים | אלמוג-שפירא עו"ד

אם נגרם לך נזק בטיפולי שיניים, כדאי לך לבדוק האם המקרה שלך דומה לאחד המקרים בכתבה הבאה שערכנו בהתבסס על נתוני פסיקת בתי המשפט. רשימת המקרים כמובן אינה סגורה, אך מסתבר כי מרבית הטעויות הנעשות על ידי רופאי שיניים, הינן אלו המפורטות בכתבה.

עו"ד רן שפירא
חזרה >

כשלים ברפואת שיניים

רפואת שיניים היא ענף ייחודי ברפואה בישראל בעיקר משום שמרבית הטיפולים הקשורים לתחום זה אינם כלולים במסגרת חוק הבריאות הממלכתי (כלומר, לא נכללים בסל הבריאות). רוב טיפולי השיניים בישראל מתבצעים כשירותי רפואה פרטיים ו-95% מההוצאה הלאומית על טיפולים אלה מגיעה מלקוחות קצה. למרות המקצועיות הרבה המאפיינת את הענף רשלנות בטיפולי שיניים איננה מחזה נדיר והנה כמה דוגמאות לכך.

טיפול ללא קבלת הסכמה מדעת

טיפולי שיניים, ככל טיפול רפואי, חייבים להיות לאחר קבלת הסכמה מדעת מצד המטופל. רופא שיניים חייב לפרוש בפני המטופל את כל האופציות העומדות על הפרק נוכח האבחנה הרפואית. למשל, האם קיימת אפשרות לבצע טיפול שמרני ולשמור על השן, האם טיפול השמרני יחזיק מעמד די זמן, האם אין מנוס מעקירה ושתל וכדומה. כל עוד לא מדובר בטיפולי חירום החשובים להצלת חיים (תופעה נדירה ברפואת שיניים), ההסכמה מדעת חייבת להיות מלאה, מקיפה, עדכנית, שקופה ואמינה.

דוגמה לרשלנות בנושא זה ניתן למצוא בפסק דין שניתן בבית המשפט השלום בירושלים שבו נפסקו לאישה פיצויים בסך כ-100,000 שקלים לאחר שרופא שיניים לא חשף בפניה את מלוא המידע הרלבנטי לגבי הטיפולים האפשריים נוכח מצבה. הרופא אמנם טען שהוא עדכן את המטופלת אודות כל הטיפולים אך הדבר לא תועד ברשומה הרפואית ובית המשפט העדיף את גרסתה של התובעת. במקרה זה, הרופא היה יכול להציע למטופלת שני טיפולים, אחד יקר בעלות של כ-90,000 שקלים ואחד זול יותר בעלות של כ-50,000 שקלים. בית המשפט קבע כי סביר להניח שהרופא לא הציע את הטיפול היקר מתוך תחושה שהמטופלת לא תעמוד בסכום בגין מצבה הכלכלי. מדובר כמובן בבחירה שהרופא לא היה רשאי לקבל באופן עצמאי.

טיפול החורג מתחום ההתמחות הספציפי

רפואת שיניים איננה מקשה אחת. זהו תחום הכולל מספר תתי-התמחויות כמו אורתודנטיה (טיפול ליישור שיניים), מומחיות בטיפולי שורש ועוד. לא כל רופא שיניים מתמחה בכל ההתמחויות ורוב הרופאים בוחרים בהתמחות כזו או אחרת. ההתמחויות הללו דורשות לימודים ספציפיים, מבחנים והסמכות. כאשר רופא שיניים מבצע במטופל טיפול אשר חורג מגדרי סמכותו המקצועית והוא לא מעדכן בכך את המטופל הרי שמדובר ברשלנות רפואית. בפרט אם הטיפול גרם לנזק.

כך ארע למשל במקרה שנדון לאחרונה בבית המשפט השלום בירושלים. המטופלת במקרה זה עברה טיפול לעקירת שתי שיניים אך נגרמו לה נזקים שהיו נחסכים אם הטיפול היה מבוצע על ידי מומחה לטיפולי שורש. בית המשפט קבע כי הרופא התנהל ברשלנות ופסק לטובת התובעת פיצויים בסך כ-150,000 שקלים.

רשלנות רפואית בטיפול עצמו

בדומה לכל תחום רפואי, רשלנות בטיפולי שיניים יכולה להיגרם כתוצאה מטיפול רשלני גם כאשר האבחנה נכונה והטיפול בתחום התמחותו של הרופא. טיפולי שיניים כרוכים בסיכונים וכאשר הרופא מבצע את עבודתו ברשלנות הרי שנזק שייגרם למטופל הוא עילה להגשת תביעה לפיצוי. לדוגמה, בפסק דין שניתן בבית המשפט השלום בתל אביב בספטמבר 2012 נפסקו למטופלת פיצויים בסך כ-50,000 שקלים לאחר טיפול שורש רשלני. האישה עברה טיפול שורש בשן בלסת התחתונה אשר התפתח לזיהום שלא הותיר ברירה אלא לעקור את השן. הרופא טען כי הנזק היה תוצאה של "סיבוך ידוע ומוכר" אך לאור חוות דעת רפואית של מומחה שמונה על ידי בית המשפט נקבע כי הטיפול היה רשלני. הרופא חויב לפצות את המטופלת גם בגין הנזקים שנגרמו בטיפול וגם בעבור עלות הטיפולים העתידיים.

אי הפניה לייעוץ מקצועי

כאשר מטופל מגיע לרופא שינים עם בעיה מסוימת הדורשת את הפנייתו למומחה ספציפי, והרופא איננו פועל כאמור הרי שמדובר ברשלנות מצדו. למשל, רופא שאיננו מתמחה באורתודנטיה (יישור שיניים) אך מבצע טיפול כאמור או רופא שמחליט להציע תוכנית לשיקום הפה מבלי שהוא מתמחה בנושא.

דוגמה לכך ניתן למצוא בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט השלום בנתניה. המטופלת הגיעה למרפאת שיניים במצב הדורש טיפול מורכב ונרחב אך חרף כך הרופא לא הפנה אותה לייעוץ מקצועי אצל מומחה לשיקום הפה. בית המשפט קבע כי גם לאחר מכן הרופא ביצע את הטיפול ברשלנות וגרם לנזקים שונים. בסופו של היום נפסקו לטובת האישה פיצויים בסך כ-350,000 שקלים.

לסיכום

רופאי השיניים בישראל הם ללא ספק רופאים מצוינים ומקצועיים. עם זאת, כמו בכל תחום, גם ברפואת שיניים מטופלים עלולים לסבול מנזק כתוצאה מרשלנות מקצועית. במידה שקיים חשש שכזה יש לפנות בהקדם למומחה רפואי המתמחה בתחום וכן להיוועץ עם עורך דין העוסק ברשלנות רפואית. זאת בכדי לבדוק לעומק את התנהלות הרופא במקרה הרלבנטי על פי הרשומה הרפואית שמתעדת את הטיפול ונוכח הבדיקות שנערכו בטרם ניתנה זריקת ההרדמה.

שאלות נפוצות

מתי נזק מטיפול שיניים מהווה רשלנות רפואית?

על מנת להוכיח שנזק נגרם עקב רשלנות רפואית, יש להראות ראשית כי רופא השיניים התרשל, לא פעל כמו רופא סביר ולא עמד בסטנדרטים הרפואיים המקובלים.

מהי הסכמה מדעת לטיפול שיניים?

הסכמה מדעת לטיפול רפואי ובכלל זה גם לטיפול שיניים פירושה כי המטופל קיבל מהרופא מידע רפואי אשר אפשר לו לקבל החלטה שקולה באשר לטיפול הרפואי המתאים.

האם אי חשיפה של האפשרויות העומדות בפני המטופל מהווה רשלנות רפואית?

מקרים בהם רופא השיניים לא מביא לידיעת המטופל את כלל הטיפולים האפשריים במצבו ולמעשה מחליט בעצמו מבין האופציות הקיימות בהחלט עשויים להקים עילת רשלנות רפואית.

רופא השיניים לא הפנה למומחה מתאים – האם מדובר ברשלנות?

רופא שיניים שאינו מפנה את המטופל לרופא מומחה (למשל רופא מומחה בטיפול שורש או שיקום הפה) ומבצע בו טיפול שאינו בגדר התמחותו מבלי לידעו, נוהג ברשלנות.

מאמרים נוספים בנושא

רשלנות רפואית של רופא משפחה
עו"ד רן שפירא,
15.02.2016
בתי המשפט בישראל הביעו לא אחת עמדה לגבי האחריות הכבדה הרובצת על כתפיהם של רופאי ...קרא עוד
רשלנות רפואית ברפואת חירום
עו"ד רן שפירא,
04.02.2016
פעמים רבים ביקור במחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים, מסתיים ללא אבחנה, או אבחנה ...קרא עוד
לידת ואקום: מה זה, כמה זה נפוץ ומקרים של רשלנות רפואית
עו"ד רן שפירא,
03.07.2024
כ- 5% מהלידות בארץ מבוצעות בעזרת מכשיר ואקום. מדובר ככלל בהליך בטוח, אולם במידה והוא ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *