רשלנות רפואית באבחון ובטיפול סוכרת בהריון - השלכות מעשיות | אלמוג-שפירא עו"ד

סוכרת הריון שכיחה אצל נשים הרות, ובכל זאת אנו נתקלים מעת לעת בכשלים חמורים של רופאים הנמנעים מלבצע בדיקות ומעקב כנדרש, ותוך כך גורמים לנזקים קשים, ליולדת ולעובר. לפיכך, ערכנו כתבה המרכזת את הנושאים המרכזיים בתחום סוכרת הריון, לרבות הטעמים להגשת תביעה.

עו"ד רן שפירא
חזרה >

סוכרת הריון

סוכרת הריון היא אחת התופעות השכיחות בקרב נשים בהריון אשר במסגרתה נוצר חוסר איזון ברמת הסוכר בגופה של האישה ההרה. חשוב לציין כי בדיקת סוכר היא אחת הבדיקות החשובות בתקופת ההריון, מכיוון שאבחון מוקדם יכול למנוע סיבוכים שונים במהלך תקופת ההריון והלידה כדוגמת לידה מוקדמת, רעלת הריון, האצה במשקל אצל העובר ועוד.

אומנם הרפואה המתקדמת מצאה פתרון מצוין לבעיית הסוכרת, אך גם יצרה בעיה חדשה בעניין ובעצם התהליכים היא הותירה מקום לרשלנות רפואית באבחון סוכרת ההריון.

מהי סוכרת הריון וכיצד מאבחנים אותה?

סוכרת היא תופעה שכיחה אצל נשים בהריון, כ- 3% מכלל הנשים ההרות ומופיעה לרוב בחציו השני של ההריון. על מנת לאבחן את הסוכרת, בין שבוע 24-28 מבצעות נשים הרות בדיקת סקר הנקראת GCT, כאשר בבדיקה זו האישה מקבלת 50 גרם של גלוקוז לבליעה ולאחר מכן בודקים את הגלוקוז בדם. ערך גלוקוז בדם של מעל 140 מ"ג דורש בדיקת העמסת סוכר.

בדיקת העמסת סוכר נקראת OGTT. בבדיקה זו על האישה ההרה לשתות 100 גרם סוכר לאחר 8 שעות צום. הגלוקוז נבדק 4 פעמים בטווח שונה של שעות. האבחון נעשה כאשר יש שני ערכים שאינם תקינים מערכי ההעמסה, או ערך שאינו תקין בצום. בשל חוסר איזון הסוכר בגופה של האישה ההרה, אחוז הסוכר עולה ויכול להגיע דרך השליה לעובר והוא מייצר הורמון אינסולין גבוה שהוא למעשה הורמון גדילה. כתוצאה מכך, העובר מגיע למשקל גבוה כבר בשלבים מוקדמים, מה שגורם לקשיים בעת הלידה ותופעות נוספות. מבחינה סטטיסטית אותו עובר יכול לפתח סוכרת נעורים ושלא לדבר על הנזקים הבריאותיים שעלולים לקרות לאישה ההרה.

במקרים אלה יש חשיבות רבה למעקבים רפואיים וביצוע בדיקות שגרתיות רבות בתדירות גבוהה, מכיוון שאי מתן התייחסות לסוכרת הריון מצד הרופאים היא רשלנות רפואית לכל דבר ולרוב נובעת עקב אבחון שאינו נכון או אי טיפול ראוי.

נסיבות המקימות עילה לתביעה

רשלנות רפואית בעת סוכרת הריון תתרחש לרוב במקרים הבאים:

  • אי הפניית ההריונית לבדיקות – על הרופא המטפל להפנות כל אישה הרה לביצוע בדיקות סוכרת היריון ולאחר מכן, אם התגלו תסמינים, לבדיקת העמסת סוכר.
  • אי הפניית ההריונית לביצוע בדיקות חוזרות – כאשר התגלו ליקויים בבדיקות השגרתיות, על הרופא להפנות את האישה ההרה לביצוע בדיקות נוספות ומעקב רפואי עד להשגת תוצאות מהימנות.
  • פיענוח שגוי של הבדיקות – במצב שבו הרופא לא פענח בצורה נכונה את הבדיקה, אם בשל חוסר תשומת לב מצדו או בשל רשלנות צוות המעבדה אשר ביצע את הבדיקה לא ברמה המקצועיות המתבקשת.

ההשלכות המעשיות לטיפול שגוי

אחת העילות המרכזיות לתביעת רשלנות בהריון עקב סוכרת, הוא מצב שבו רופאים או הגורמים המטפלים כשלו בעת אבחנת הסוכרת, מה שגורם ברוב המקרים לסיבוכים בלידה ואי יכולת ללדת בצורה טבעית, אלא רק בניתוח קיסרי דחוף בשל המשקל הגבוה של העובר. בנוסף, חשוב לזכור כי גופה של האישה ההרה רגיש וכל טיפול רפואי נוסף המתבצע בו מהווה סיכון לבריאותה ולבריאות העובר. מסיבות אלו, כל הקשור לאי טיפול נאות בעת סוכרת הריון ואבחון לקוי הם עילה לרשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי וניתן להגיש תביעה מסודרת לבית משפט בגין מקרים כאלה ודומים.

את התביעה יש להגיש לבתי משפט באמצעות עורך דין מיומן המתמחה בתחום רשלנות רפואית, על מנת שייצג אתכם בצורה מקצועית מול בית משפט וידאג להשיג עבורכם פיצוי הולם על פי הנזק שנגרם לכם עקב הרשלנות.

שאלות נפוצות

מהי סוכרת היריון?

סוכרת הריון היא תופעה בה רמת הסוכר של האישה ההריונית אינה מאוזנת. סוכרת ההיריון מאובחנת לרוב במחציתו השנייה של ההיריון.

כיצד היא מאובחנת?

לצורך אבחון סוכרת היריון, מבצעת האישה בדיקת סקר בין השבועות 24-28 להריונה. אם רמת הסוכר שנמצאה בבדיקה גבוהה, צריכה האישה לעשות בדיקת העמסת סוכר אשר תקבע אם האישה סובלת מסוכרת היריון.

באילו מקרים יכולה להתקיים רשלנות רפואית בטיפול?

רשלנות רפואית בסוכרת היריון יכולה להתקיים בין השאר במקרים בהם הרופא המטפל לא יידע את האישה ההרה על כך שעליה לבצע בדיקות לאיתור סוכרת ההיריון, לא פענח בצורה נכונה את תוצאות הבדיקה או לא הורה לאישה להמשיך לבדיקות נוספות במקרה הצורך.

כיצד מטפלים בסוכרת היריון?

בדרך כלל אישה שאובחנה עם סוכרת היריון תיפגש עם דיאטנית לבניית תפריט מתאים אשר מפחית במאכלים עתירי סוכר, וכן תערוך מעקב אחר רמות הסוכר בגופה.

האם סוכרת ההיריון מסתיימת עם הלידה?

95% מהנשים שסבלו מסוכרת היריון לא המשיכו לסבול מסוכרת לאחר הלידה. אולם סיכוייהן לפתח סוכרת של מבוגרים בהמשך גבוהים מהממוצע. לכן מומלץ להקפיד על פעילות גופנית ואכילה מאוזנת.

מאמרים נוספים בנושא

אי הצלחת הניתוח אינה עילה לתביעה
עו"ד רן שפירא,
20.01.2016
ניתוחים רבים מסתיימים בסופו של דבר ללא הצלחה. אנו גם תופסים את המונח "הצלחה" שונה ...קרא עוד
דלקת התוספתן
עו"ד רן שפירא,
07.06.2017
התעלמות הצוות הרפואי מתסמינים המעידים על דלקת של התוספתן, אבחון שגוי ומתן טיפול ...קרא עוד
מתי ניתוח פלסטי כושל יזכה בפיצוי?
עו"ד רן שפירא,
08.03.2016
עולם הרפואה והאסתטיקה מציע לציבור מגוון רחב של טיפולים, החל מטיפולי הסרת שיער ...קרא עוד
שקיפות עורפית
עו"ד רן שפירא,
07.05.2017
לבדיקת שקיפות עורפית קיימת חשיבות רבה ורופאים רבים נוהגים להפנות לביצועה, אף ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *