חרף ההתפתחות הטכנולוגית, והאמצעים הרבים לאבחון מומים אצל עוברים, אנו עדים מעת לעת למקרים בהם המערכת הרפואית היתה יכולה למנוע כאב וסבל רב. כך, במקרים בהם הרופאים הבודקים כשלו בביצוע הבדיקות הנכונות, ביצעו בדיקה לא מקיפה, או אף לא טרחו לבצע מעקב נאות אחר האישה. בכתבה הבא, מידע אודות הליכים אלה.
השיפור הטכנולוגי בתחום הרפואה מאפשר כיום לאבחן מגוון רחב של מומים מולדים במהלך ההיריון. לצד שורה של בדיקות "חובה" שכמעט כל אישה בהריון עושה במסגרת סל הבריאות, פעמים רבות נשים מתבקשות/מחליטות לעשות בדיקות נוספות. חרף כך ישנם עדיין לא מעט מקרים בהם רשלנות רפואית בביצוע בדיקות הריון מביאה לכדי לידת יילוד הסובלים ממומים. כאשר מקרה כאמור מתרחש וניתן להוכיח (עובדתית ומשפטית) שמדובר ברשלנות מצד הרופאים או הגורמים המקצועיים ייתכן וקיימת עילה להגשת תביעה לפיצויים.
אבחון מומים מולדים, אחריות הרופאים
חשוב להדגיש כי לא כל סיטואציה שבה מומים מולדים לא אובחנו יוצרת מיד את התנאים להגשת תביעה ולפסיקת פיצויים מכוחה. בדומה לכל תביעת רשלנות רפואית, תביעה בגין רשלנות בהריון דורשת הוכחת עוולת הרשלנות. עוולה שמקורה בסעיפים 35-36 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], התשכ"ח-1968. על פי הפקודה, התובעים צריכים להוכיח (במקרה של מומים מולדים) את הרשלנות הרפואית בהריון ואת הקשר הסיבתי שבינה ובין הנזק. לדוגמה, אם לאור הפרקטיקה הרפואית המקובלת בתקופת ההיריון לא היה ניתן לאבחן את המומים המולדים אזי מן הסתם התובעים יתקשו (בלשון המעטה) להוכיח רשלנות.
עם זאת, בתי המשפט קבעו זה מכבר שחובת הזהירות אשר מוטלת על רופאים במהלך ההיריון היא חובה מוגברת נוכח השלכותיה. התנהלותם של רופאים וגורמי מקצוע במעקב היריון נבדקת בבית המשפט לפי "מבחן הרופא הסביר". מבחן אשר לפיו הרופא מחויב לא רק לבצע את המוטל עליו מבחינה סטנדרטית אלא להעמיק ולחקור כל ממצא או סממן חשוד שיכול להצביע על היתכנות מומים מולדים בעובר. במידת הצורך הרופא צריך להפנות את האישה לבדיקות נוספות ולרופאים מומחים. לא אחת נקבע גם שהרופא חייב לוודא כי הפניותיו בוצעו (ובמיוחד אם האישה חזרה אליו לביקור נוסף לאחר מכן).
איך מוכיחים תביעות הנוגעות לטעויות באבחון מומים מולדים?
הוכחת רשלנות רפואית באבחון מומים מולדים מתבצעת על ידי קבלת חוות דעת רפואית מקצועית שמתחקה אחר הרשומות הרפואיות של מעקב ההיריון. זאת מתוך מטרה לזקק את כל נקודות הזמן שבהן הרופאים שעקבו אחר ההיריון היו יכולים לזהות ממצאים חשודים שהיה בהם כדי לאבחן את המומים בעובר.
חוות הדעת הרפואית של התובעים עומדת מול חוות דעת רפואית מטעם הנתבעים והמומחים הרפואיים אף נחקרים על ידי עורכי הדין של הצדדים בחקירה נגדית במהלך ניהולו של התיק (ככל והצדדים אינם מגיעים לכדי פשרה קודם לכן). חוות הדעת הרפואית חייבת להסתמך על הספרות הרפואית המקצועית ועל הפרקטיקה המקובלת בזמנים הרלבנטיים.
שימו לב, גם אם התובעים מצליחים להוכיח כי הרופאים היו יכולים להפנות אותם לבדיקות שיגלו את המומים המולדים, עדיין מלאכתם המשפטית לא תמה. עוולת הרשלנות מתגבשת רק עם קיומו של קשר סיבתי בין הרשלנות והנזק. לדוגמה, אם היה ניתן לאבחן את המום המולד אך בסבירות של 2% בלבד, ובמצב כזה ייתכן שההורים היו מחליטים להמשיך את ההיריון, לא בטוח שתביעת הרשלנות אכן תתקבל. דוגמה נוספת היא כאשר מוכח שהיה ניתן לאבחן את המום המולד רק בשלב מאוחר של ההיריון ושוועדה להפסקת היריון לא הייתה מאשרת את ההפלה בשבוע כה מתקדם. כלומר, לאחר הוכחת יכולת הרופאים לאבחן את המומים המולדים, יש להראות כי וועדה פורמאלית של המדינה הייתה אכן מאשרת את הפסקתו שאם לא כן, למעשה לא נגרם "נזק" (כלומר, גם אם היה המום מאובחן הדבר לא היה משנה את התוצאה).
פיצויים בגין רשלנות בהריון
הפיצויים אשר נפסקים לטובת תובעים בתביעות רשלנות רפואית באבחון מומים מולדים עשויים להיות גבוהים במיוחד. זאת מכיוון שמומים מולדים עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך, ולעתים הילד יהיה זקוק לטיפולים רפואיים צמודים וסיוע סיעודי כל ימי חייו. סכומי הפיצויים בתביעות אלה מגיעים לא אחת לכדי מיליוני שקלים.
שאלות נפוצות
כיצד מאבחנים מומים בעובר?
ניתן לאבחן מומים בעובר על ידי בדיקות כמו שקיפות עורפית, חלבון עוברי, מי שפיר, סקירת מערכות ועוד.
מהי חובת הזהירות המוטלת על רופאי מעקב היריון?
בגלל ההשלכות על העובר, הפסיקה קבעה שמדובר בחובת זהירות מוגברת. מעבר לכך שהרופא צריך לפעול לפי הסטנדרטים המקובלים – עליו להעמיק ולבדוק כל פרט שעשוי להעיד על אפשרות של מומים בעובר, לוודא שהאישה ביצעה את הבדיקות שרשם לה ושהיא מבינה את משמעותן.
מה נדרש על מנת להוכיח רשלנות באבחון מום מולד?
יש להוכיח כי הרופאים התרשלו כאשר לא אבחנו את המומים, או במילים אחרות שרופא סביר היה מאבחן אותם, וכי אם ההורים היו יודעים בזמן אמת על המומים, היו בוחרים שלא להמשיך עם ההיריון.
כיצד מוכיחים שרופא התרשל?
באמצעות חוות דעת מומחה הבוחנת את הרשומות הרפואיות ובודקת האם הרופא חרג מהפרקטיקה והסטנדרטים המקובלים, וצריך היה לזהות ממצאים חשודים.
מהו היקף הפיצויים בתביעות רשלנות בזיהוי מומים מולדים?
בגלל שמדובר במומים מולדים אשר עלולים לפגוע ברך הנולד בצורה משמעותית ולגרום לו לנכות רפואית ותפקודית לכל חייו, אזי היקף הפיצויים גבוה ועשוי להגיע למיליוני שקלים.
שתפו ברשתות חברתיות
מאמרים נוספים בנושא
כשלים באבחון מחלות גנטיות
עו"ד רן שפירא,
09.10.2016
אי ביצוע בדיקה, או פענוח שגוי, הם רק חלק מהמקרים אשר בגינם מוגשות בישראל תביעות ...קרא עוד
כשלים בבדיקות הדמיה
עו"ד רן שפירא,
04.05.2016
חרף התלות הרבה שפתחה הרפואה המודרנית בבדיקות הדמיה, במציאות הרפואה בישראל, מחדלים ...קרא עוד
רשלנות רפואית בטיפול בתסביב אשך
עו"ד רן שפירא,
03.07.2024
תסביב אשך הוא מצב חירום רפואי במסגרתו האשך מסתובב סביב עצמו ומביא לסגירת מעבר הדם ...קרא עוד
דלקת קרום המוח
עו"ד רן שפירא,
28.05.2017
דלקת קרום המוח היא מחלה קשה ומסכנת חיים, שמצריכה טיפול רפואי מידי. מקרים של אבחון ...קרא עוד
תגובות (0)