בדיקות פולשניות, בדומה לבדיקת גסטרוסקופיה, עשויות במקרים מתאימים, בהם נגרם נזק למטופל, להקים עילה לתביעה. למשל, כאשר ערכת בדיקה בחוסר מיומנות, או בשיהוי ניכר, באופן המסב נזק. במקרים מסוימים מדובר אף בנזקים קשים ומשמעותיים. עיינו בסקירה שערכנו בנושא, תוך התייחסות לפסיקת בתי המשפט.
גסטרוסקופ הוא צינור דק וגמיש שבקצהו מצלמה קטנה. בבדיקת גסטרוסקופיה מחדירים את הגסטרוסקופ דרך פיו של הנבדק לדרכי העיכול העליונות שלו, הכוללות את הוושט, קיבה והתריסריון, על-מנת לאתר באיברים אלה מחלות ובעיות רפואיות, כגון גידולים סרטניים, דלקות ומחלות קיבה כרוניות כמו קרוהן וקוליטיס. לעיתים מתבצעות במהלך הבדיקה עצמה פעולות נוספות, כמו עצירת דימום ולקיחת ביופסיה מגידול. מטופלים מופנים לבדיקת גסטרוסקופיה בעקבות תלונות על תסמינים המעוררים חשד לקיומה של בעיה פתולוגית בדרכי העיכול. בין תסמינים אלה ניתן למנות: כאבים בבטן העליונה, צרבת או כאב בחזה, קושי בבליעה, הפרעות בעיכול ואנמיה לא מוסברת.
גסטרוסקופיה היא בדיקה נפוצה למדי ויש לה חשיבות רפואית רבה. עם זאת, מדובר בבדיקה פולשנית שיש צורך במיומנות גבוהה על מנת לבצעה כראוי. ביצוע לקוי של הבדיקה עלול להוביל לתוצאות רפואיות חמורות כמו ניקוב הקיבה או הוושט של המטופל או זיהום בגופו. כמו כן, מדובר בבדיקה המצריכה הרדמה מקומית, ובמקרים מסוימים גם הרדמה כללית. גם הליך ההרדמה, אם אינו מבוצע במיומנות, עלול להסב נזק למטופל ואף לסכן את חייו.
במקרים בהם הליך בדיקת הגסטרוסקופיה הסתיים בנזק למטופל וניתן להוכיח כי הרופאים התרשלו בבדיקה, יש מקום להגשת תביעת רשלנות רפואית. לצד זה, אבחון כושל של בעיות רפואיות שהבדיקה הייתה אמורה לאתר, כמו גם שיהוי בביצוע הבדיקה שהוביל לפגיעה במטופל, עשויים להיחשב אף הם לרשלנות רפואית.
כריתת קיבה ו-820 אלף ש"ח פיצויים בעקבות איחור בגסטרוסקופיה
בדיקת גסטרוסקופיה מאפשרת לאתר מגוון בעיות רפואיות, שאחת מהן היא כיב קיבה, כלומר פצע הנוצר ברירית שבדופן הקיבה. בתיק שהגיע לפתחו של בית משפט השלום בתל אביב (תא (ת"א) 34686-09-11) נדונה תביעת רשלנות רפואית של מטופלת שסבלה מעודף משקל ועברה ניתוח להצרת קיבה, שלאחריו התגלה אצלה כיב קיבה. בתביעה נטען, כי הרופא שניתח את המטופלת התרשל בכך שלא שלח אותה לבדיקת גסטרוסקופיה בסמוך לאחר הניתוח, כשהתגלה שקיבתה גלשה אל מעבר לאבנט (הרצועה) שבו נקשרה במהלך הניתוח. לו הייתה מתבצעת הבדיקה כבר אז, ולא כעבור למעלה משבועיים, נטען, כיב הקיבה היה מתגלה, והיו נמנעים סיבוכים שנוצרו אצלה כתוצאה מדימום בכיב, שחייבו, בין השאר, כריתה של שני שליש מקיבתה וכן ניתוח נוסף.
בית המשפט קיבל את תביעתה של המטופלת וקבע כי היה על הרופא המטפל לבצע לה בדיקת גסטרוסקופיה או להפנות אותה לבדיקה כזו בדחיפות, מיד אחרי שהתגלה אצלה גלישת קיבה, שכן תופעה זו עלולה ליצור כיב קיבה, שניתן לאתרו ע"י גסטרוסקופיה. כמו כן, נקבע, כי "אילו נערכה הבדיקה בסמוך לניתוח, היה די זמן על מנת לעצור את ההליך הפוגעני שהתחולל בקיבתה של התובעת וסופו משבר שחייב ניתוח חירום וכריתת חלק ניכר מהקיבה".
בהמשך לכך, נפסקו למטופלת פיצויים בסך 820 אלף ש"ח בגין הנזקים שנגרמו לה, ובהם, פגיעה בכושר עבודה, הזדקקות לעזרת הזולת וכאב סבל. כמו כן, הוטל על הרופא הנתבע לשלם למטופלת שכר טרחה והוצאות משפט בסך 220 אלף ש"ח.
האם ניתן להסתפק בגסטרוסקופיה?
ישנם מקרים בהם בדיקת גסטרוסקופיה שמתבצעת למטופל אינה חושפת ממצאים מחשידים או בעייתיים, וכך נמנעים הרופאים מלערוך למטופל בדיקות נוספות, שהיו עשויות לסייע באיתור מחלה או בעיה חמורה ממנה הוא סובל.
לפני שנים אחדות, מקרה מסוג זה הגיע לדיון בבית המשפט המחוזי מרכז (תא (מרכז) 1205-02-08), בעקבות תביעת רשלנות רפואית שהגישו בני משפחתו של מנוח, בטענה שנפטר עקב גידול סרטני בבטנו, שאובחן באיחור ניכר. התובעים קבלו על כך שבמשך תקופה ארוכה לא הופנה המנוח לבדיקות לאיתור סרטן, חרף תלונותיו החוזרות ונשנות על כאבי בטן, שלשולים ותסמינים נוספים, וכן על כך שגם בשלב מאוחר יותר הסתפקו רופאיו בביצוע בדיקת גסטרוסקופיה שתוצאותיה היו תקינות ולא ביצעו לו גם בדיקת קולונוסקופיה, שמטרתה לאתר בעיות במערכת העיכול התחתונה.
גם במקרה זה קיבל בית המשפט את התביעה, וקבע כי גם רופא המשפחה של המנוח וגם קופת חולים כללית, בה טופל, פעלו ברשלנות בכך שלא ביצעו לו תהליך אבחון מסודר ושיטתי ולא הפנו אותו במשך שנתיים ימים לבדיקות רפואיות נדרשות. כמו כן, נפסק, כי לא היה די בביצוע בדיקת גסטרוסקופיה למטופל ובנסיבות המקרה, היה צריך לשלוח את המנוח לבדיקת קולונוסקופיה, שאילו בוצעה במועד, ייתכן כי ניתן היה להאריך את חיי המטופל או להביא להחלמתו המלאה.
ייעוץ משפטי והגשת תביעה
לא כל דחייה של בדיקת גסטרוסקופיה או הימנעות מהפניית מטופל לבדיקה כזו ייחשבו לרשלנות רפואית. בדומה לכך, לא כל נזק שנגרם למטופל תוך כדי בדיקת גסטרוסקופיה או הימנעות מאיתור בעיה רפואית אצל המטופל באמצעות הבדיקה, יצדיקו הגשת תביעת רשלנות רפואית. רק במקרים בהם, יצליח המטופל להוכיח כי רופאיו פעלו תוך חריגה מסטנדרט רפואי סביר וכי בעקבות חריגה זו נגרם לו נזק, תתקבל תביעתו בבית-המשפט.
עו"ד העוסק ברשלנות רפואית יוכל לסייע לכם לשקול אם יש מקום להגשת תביעת רשלנות רפואית ולהבהיר לכם אילו ראיות ומסמכים רפואיים נדרשים לשם הוכחת התביעה בבית המשפט.
שאלות נפוצות
מהי בדיקת גסטרוסקופיה?
בדיקת גסטרוסקופיה נועדה לבחון האם המטופל סובל מבעיות פתולוגיות בדרכי העיכול כמו דלקת או גידול סרטני.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
בדיקת גסטרוסקופיה מתבצעת על ידי החדרת צינור (גסטרוסקופ) לדרכי העיכול העליונות של המטופל דרך פיו. בקצהו של הצינור ממוקמת מצלמה זעירה אשר מאפשרת למבצע הפרוצדורה לראות בצורה מוגדלת את דרכי העיכול ולאתר פתולוגיות.
מהי רשלנות בבדיקת גסטרוסקופיה?
רשלנות בבדיקת גסטרוסקופיה יכולה להיות הרדמה שאינה מבוצעת כהלכה, ניקוב הוושט, הקיבה או המעי, אבחון שגוי, אי אבחון פתולוגיות כאשר בדיקה כהלכה הייתה צריכה לזהותם, התפתחות זיהום ועוד.
האם אי הפניה לבדיקת גסטרוסקופיה יכולה להוות רשלנות?
מקרים בהם רופא המשפחה לא הפנה את המטופל לבדיקת גסטרוסקופיה למרות שתלונות המטופל מצביעות על צורך בבדיקה ותוך חריגה מהסטנדרטים הרפואיים המקובלים, מהווים רשלנות רפואית.
כיצד ניתן להוכיח רשלנות בבדיקה?
לשם הוכחת רשלנות רפואית בבדיקת גסטרוסקופיה יש להראות כי הרופא או הצוות הרפואי נהגו שלא לפי הסטנדרט הרפואי, ושכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל.
שתפו ברשתות חברתיות
מאמרים נוספים בנושא
כשלים במערכת הרפואה
עו"ד רן שפירא,
22.01.2017
תקלות בציוד טכני, מינון שגוי של תרופות וחוסר מיומנות של הצוות המקצועי: אלה רק חלק ...קרא עוד
רשלנות רפואית באבחון
עו"ד רן שפירא,
20.12.2015
הרופא איחר באבחון מחלה? עיינו בכתבה הבאה וגלו מתי ייחשב הדבר לרשלנות רפואית וכיצד ...קרא עוד
נזק מוחי בלידה
עו"ד רן שפירא,
16.10.2016
מצוקה עוברית במהלך ההריון, או אף לידה שהסתבכה, עשויים להוביל למצב של לידת תינוק עם ...קרא עוד
תגובות (0)