מהי תאונת דרכים? תתפלאו לגלות, לא רק מקרים קלאסיים מוכרים | אלמוג-שפירא עו"ד

הגדרת המונח "תאונת דרכים", אינה משימה קלה כלל וכלל, בייחוד כאשר אין מדובר בנסיבות "קלאסיות", בהן הדברים ברורים למדי. לעיתים, יש וניתן לראות במערכת נסיבות ככזאת העולה כדי ההגדרה הקבוע בחוק ומזכה בפיצוי, למשל במקרה של תאונה תוך כדי ירידה מרכב, לאחר שהושלמה הנסיעה. על מנת לדעת ולהבין את רכיבי ההגדרה, עיינו בכתבה הבאה.

עו"ד רפאל אלמוג
חזרה >

הגדרת תאונת דרכים

התשובה לשאלה "מהי תאונת דרכים?" יכולה במבט ראשון להראות מובנית מאליה. התנגשות בין שני רכבים, פגיעת רכב בהולך רגל, תאונה עצמית של רכב עם גורם חיצוני כמו גדר הפרדה וכדומה. ובכן, על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (פלת"ד) המענה הוא הרבה יותר רחב מהמקרים ה"קלאסיים" בלבד. חוק הפלת"ד שמגדיר את הנושא מבחינה משפטית קובע הגדרה שניתן להכליל בה סיטואציות נוספות.

ההגדרה הראשונית

על מנת להבין אם אירוע מסוים הוא תאונת דרכים לפי חוק הפלת"ד יש להתחיל עם סעיף 1 לחוק שקובע כי תאונת דרכים היא "מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".

כלומר, בכדי שאירוע יזכה בהתאם להגדרה הנ"ל בחוק עליו לקיים את מלוא ההיבטים הבאים:

  1. מאורע.
  2. שבו נגרם לאדם נזק.
  3. עקב שימוש ברכב מנועי.
  4. למטרות תחבורה.

בנוסף הסעיף הנ"ל מרחיב וקובע שגם במידה שהאירוע לא ענה באופן ברור על ההגדרה הזו עדיין לא מדובר בסוף פסוק. יש בחוק כמה הגדרות מרחיבות לתאונת דרכים כמו למשל נזק שנגרם כתוצאה מהתלקחות רכב או התפוצצות רכב (לרבות בשל התלקחות/התפוצצות חומרים שחיוניים לכושר נסיעתו ואפילו אם בשל גורם חיצוני). כמו כן, על פי החוק ניתן להגדיר כ"תאונת דרכים" גם פגיעה שהייתה כתוצאה משימוש בכוח המכני של הרכב כל אימת שהרכב לא שינה את ייעודו המקורי. דהיינו, מקרים רבים שאינם בהכרח נראים כתאונת דרכים לעיניים לא משפטיות יכולים להתברר כאירוע מזכה לפי חוק הפלת"ד אם ינותחו באופן מקצועי.

מהו שימוש ברכב מנועי?

סוגיה מהותית לגבי הגדרת "תאונת דרכים" היא הביטוי "שימוש ברכב מנועי". על פי החוק והפסיקה זהו ביטוי שמרחיב מאד את ההגדרה הבסיסית. לדוגמה, שימוש ברכב מנועי הוא גם כניסה לרכב, ירידה מרכב, חניית רכב, דחיפת רכב, גרירת רכב ואפילו טיפול ברכב על ידי המשתמש או כל אדם אחר שאיננו עושה זאת במסגרת עבודתו.

זאת ועוד, חוק הפלת"ד מגדיר גם פגיעה ממטען או חלק של הרכב כתאונת דרכים. קרי, אם אדם עמד לצד משאית ולפתע נפל עליו חלק מהמטען ונגרם לו נזק גוף הרי שמדובר לפי החוק בתאונת דרכים (למעט מקרים של נפילת מטען בזמן טעינה או פריקה מרכב עומד).

כל ההגדרות שהובאו כאן הן רק הבסיס הנורמטיבי הראשוני. בפסקי דין שונים התקבלו החלטות לכאן ולכאן לגבי אירועים שנטען לגביהם שהם נכנסים (או לא נכנסים) תחת הגדרת המונח תאונת דרכים.

שלושת שלבי הגדרת תאונת דרכים

כפי שניתן לראות הגדרת האירוע היא משימה מורכבת. עד כדי כך שאפילו שופטי בית המשפט העליון התייחסו למורכבות הנושא והנה למשל דבריו של כב' השופט עמית: "מה לא נכתב ומה לא נאמר על אי הבהירות באשר למונח תאונת דרכים? קולמוסין נשברו ומקלדות נשחקו בביקורת על הניסוח הקזואיסטי והבלתי קוהרנטי של החוק".

כך או כך הלכה פסוקה היא שהבחינה בעניין זה נעשית בשלושה שלבים:

  1. מרכיבי ההגדרה הבסיסית – בשלב ראשון בית המשפט בוחן האם האירוע המדובר מקיים את מרכיבי ההגדרה הבסיסית של מאורע, עקב, שימוש, ברכב מנועי, למטרות תחבורה, שכתוצאה ממנו נגרם נזק.
  2. הגדרות מרחיבות – אם המקרה איננו מקיים את מלוא ההגדרה הבסיסית יש לבחון האם הוא "נופל" לגדר אחת החזקות המרבות בחוק. למשל, התלקחות, התפוצצות, פגיעה בעקבות ניצול כוח מכני וכדומה. במידה שהאירוע עונה על אחת ההגדרות המרחיבות הוא יוכר כתאונת דרכים גם אם לא התקיימו בו כל מרכיבי ההגדרה הבסיסית.
  3. שלילת החזקה הממעטת – חוק הפלת"ד קובע חזקה "ממעטת" לפיה אין להכיר בתאונה כ"תאונת דרכים" אם הנזק נגרם כתוצאה ממעשה מכוון או מעשה איבה. למשל, רכב ששימש אדם לדרוס בכוונת מכוון. במקרים אלה, גם אם ניתן להגדיר את המקרה כתאונת דרכים לפי ההגדרה הבסיסית או ההגדרות המרחיבות, לא תקום זכות לפיצויים מכוח חוק הפלת"ד.

דוגמאות לתאונות דרכים שהוכרו בבתי משפט:

מאמרים נוספים בנושא

תביעות ביטוח חובה
עו"ד רפאל אלמוג,
02.01.2019
מאחורי החובה לרכוש ביטוחים לשימוש ברכב מנועי, זו שביקשה המדינה להשתית בחקיקה, ...קרא עוד
הגורם האחראי
עו"ד רפאל אלמוג,
05.02.2017
הגורם האחראי לפיצוי עשוי להשתנות ממקרה למקרה, בייחוד כאשר אין מדובר במקרה של ...קרא עוד
רשלנות רפואית הנגרמת לאחר תאונה
עו"ד רפאל אלמוג,
19.03.2017
אם לא די בנזקים שנגרמו בתאונה, איתרע מזלו של הנפגע והוא "זכה" בנוסף גם לטיפול רפואי ...קרא עוד

תגובות (0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *